11 και 18-4-2024 -Επίσκεψη των μαθητών/τριών της Α’ τάξης του 11ου ΓΕΛ Πατρών στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσκεψη των μαθητών/τριών της Α’ τάξης του 11ου ΓΕΛ Πατρών στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στα πλαίσια της δράσης «Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Πατρών, οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης του σχολείου μας  επισκέφθηκαν στις 11 και 18 Απριλίου 2024 το Εργαστήριο Ανατομικής του Τμήματος Ιατρικής.

Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεματική ενότητα «Γνώρισε το σώμα σου – το γεννητικό σύστημα». Η Παρουσίαση έγινε από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου και εξαίρετο πανεπιστημιακό δάσκαλο κύριο Κωστή Γυφτόπουλο.

Οι βασικοί στόχοι αυτής της δράσης, οι οποίοι επιτεύχθηκαν πλήρως, ήταν οι εξής:

• Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις βασικές αρχές ανατομίας του γεννητικού συστήματος.

• Δια ζώσης εξέταση λεπτομερών ανατομικών προπλασμάτων και πλαστικοποιημένου πτωματικού υλικού για την βέλτιστη κατανόηση της ανατομίας του γεννητικού συστήματος.

• Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις βασικές αρχές λειτουργίας του γεννητικού συστήματος ( πχ στύση και αδυναμία επίτευξης στύσης στον άνδρα, ρύθμιση καταμήνιου κύκλου στη γυναίκα κ.α.).

• Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με βέλτιστες πρακτικές σεξουαλικής υγείας και ορθής σεξουαλικής πρακτικής (πχ προφύλαξη από μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη κ.α.).

Ένα από τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της ανωτέρω δράσης σε Πανεπιστημιακό περιβάλλον είναι η δυνατότητα των μαθητών να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με το σώμα τους και ιδιαίτερα με το γεννητικό σύστημα, όχι απλώς μέσα από σχήματα και εικόνες αλλά παρατηρώντας και ψηλαφώντας υψηλής ποιότητας προπλάσματα και πλαστικοποιημένο πτωματικό υλικό (hands-on training).

Ιδίως τα τελευταία (plastinated body specimens) αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο εκμάθησης, καθώς διατηρούν όλα τα ανατομικά χαρακτηριστικά ενός ζωντανού σώματος, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν απόλυτα ασφαλή στη χρήση. Τα πλαστικοποιημένα σώματα δεν έχουν εμβαπτισθεί σε φορμόλη αλλά σε ειδικές ρητίνες και ως εκ τούτου είναι άοσμα, μη τοξικά και μπορούν να  χρησιμοποιηθούν ακόμα και χωρίς γάντια, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά ως εκπαιδευτικά εργαλεία για την μαθησιακή ομάδα των εφήβων μαθητών.

Μετά το τέλος της εξαιρετικής παρουσίασης από τον Καθηγητή κύριο Κωστή Γυφτόπουλο ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές κατά την οποία απαντήθηκαν από τον καθηγητή με άκρως διαφωτιστικό τρόπο και με την εγκυρότητα της μεγάλης ιατρικής του εμπειρίας πολλά ερωτήματα των μαθητών που αφορούσαν την ανάπτυξη και τις λειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος στην ευαίσθητη ηλικία που διανύουν, καθώς τις πρακτικές ορθής αντιμετώπισης ζητημάτων και της πρόληψης νοσηρών καταστάσεων.

 Οι μαθητές της Α΄τάξης καθώς και οι εκπαιδευτικοί ΤΟΥ 11ου ΓΕΛ Πατρών Αναστασόπουλος Βασίλειος, Καλοφώνου Μαρία, Τσαγκάρης Γιώργος και Χάνου Αποστολία που παρακολούθησαν την επιμορφωτική αυτή δράση θέλουν να ευχαριστήσουν από καρδιάς τον καθηγητή κύριο Γυφτόπουλο και το προσωπικό του εργαστηρίου για τη θερμή φιλοξενία τους , την υπομονή τους και τη διάθεση του πολύτιμου χρόνου τους για την πραγματοποίηση αυτής της ενημέρωσης και εύχονται η τόσο χρήσιμη για τους εφήβους μαθητές δράση αυτή να συνεχιστεί και να επεκταθεί έτσι ώστε να καλυφθεί πλήρως η μεγάλη ανάγκη  για έγκυρη πληροφόρηση των μαθητών στα θέματα της λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος.