19-2-2024 – Eκπαιδευτική Επίσκεψη της Γ’ Τάξης του σχολείου μας, στo Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στο Κέντρο Γαία.

Eκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ′ τάξης του σχολείου μας στo Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στο Κέντρο Γαία.

Στις 19/02/2024 πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/μαθητριών της Γ′ τάξης και τριών συνοδών καθηγητών του σχολείου μας, στo Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στο Κέντρο Γαία.

Οι μαθητές/μαθήτριες περιηγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Γουλανδρή. Εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των εκθεμάτων αντιλαμβανόμενοι την καταπληκτική βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας και προβληματίστηκαν σχετικά με και την ευθύνη όλων για την διατήρηση της πολύτιμης αυτής φυσικής παρακαταθήκης.

Επίσης οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν το πρόγραμμα του κέντρου Γαία  «Κλιματική Αλλαγή: H αλήθεια κατάματα».  Ένα Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, πλούσιο σε οπτικοακουστικά μέσα, το οποίο επιδιώκει την πολύπλευρη ενημέρωση, την κατανόηση του ρόλου που παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας και τελικά την ευαισθητοποίησή τους πάνω στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα του πλανήτη.

Το πρόγραμμα στοχεύει οι μαθητές:

– Να αναγνωρίζουν τις διαδικασίες που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος.

– Να προβληματιστούν για τις λύσεις που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

– Να σκεφτούν ιδέες/ προτάσεις/ λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο.

– Να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενισχύοντάς τους τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις συμπεριφορές που απαιτούνται για να ενεργήσουν ως παράγοντες αλλαγής.

Το Πρόγραμμα περιλάμβανε:

1. Αναφορά των θεματικών ενοτήτων στην έκθεση “Κλιματική Αλλαγή και Εμείς” (Διάρκεια: 35’)

· Ενέργεια

· Μεταφορές

· Παραγωγή Τροφίμων

· Χρήση Νερού

· Απορρίμματα-Ανακύκλωση

· Επιπτώσεις

· Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα

2. Εκθεσιακή προβολή 360°: “Η Αλήθεια Κατάματα” (Διάρκεια 15’) Μία καθηλωτική προβολή, μέσα από εντυπωσιακά τρισδιάστατα γραφικά και ηχητικά εφέ, όπου οι μαθητές έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια της κλιματικής αλλαγής και τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.