Την εβδομάδα 5-12 Μαρτίου 2023, η ομάδα ERASMUS+ του 11ου ΓΕΛ Πατρών, ταξίδεψε στη μακρινή Εσθονία, στη 2η επίσκεψη ανταλλαγής μαθητών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Την εβδομάδα 5-12 Μαρτίου 2023, η ομάδα ERASMUS+ του 11ου ΓΕΛ Πατρών, ταξίδεψε στη μακρινή Εσθονία, στη 2η επίσκεψη ανταλλαγής μαθητών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος .

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το πυκνό χιόνι δεν εμπόδισαν την ομάδα των Ελλήνων μαθητών και καθηγητών να ζήσουν μία εβδομάδα ξεχωριστή , ερχόμενοι σε επαφή με έναν πρωτόγνωρο πολιτισμό, μία ιδιαίτερη γλώσσα και έναν λαό τόσο διαφορετικό.

Έξω από τα συνήθη Ευρωπαϊκά δεδομένα, η ομάδα έζησε σε σπίτια ξύλινα, φιλόξενα, όπου τα ζεστά πιάτα, οι καυτές σούπες και η σάουνα, είναι η καθημερινή πρακτική για ν ’αντιμετωπιστούν οι πολικές θερμοκρασίες της Βαλτικής χώρας.

Οι πολυάριθμες παγωμένες λίμνες, το κατάλευκο τοπίο και το βιοκλιματικό σχολείο υποδοχής στο Tabivere ( επαρχία  Tartu) ήταν εντυπωσιακά.

Οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας στην ένδυση, την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων, την έννοια του second hand  και του thrifting,  και στήνοντας τη δική τους επιχειρηματική πρόταση, κατάφεραν να οργανώσουν ένα bazaar    με ρούχα που είχαν φέρει από τη χώρα τους και άλλα που ανακάλυψαν εκεί, τα έσοδα του οποίου δόθηκαν σε συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σκοπό.

Σε μία χώρα που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη πάνω στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης ρούχων για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς αλλά και ηθικούς, οι μαθητές μυήθηκαν σε πρακτικές και συνήθειες που αντιστέκονται στο fast fashion  και ανακάλυψαν μία τελείως διαφορετική στάση ζωής.

Κομμάτι της εμπειρίας αξέχαστο, η μεσαιωνική πρωτεύουσα Tallinn,  με τα πολύχρωμα σπίτια, τα παραμυθένια κάστρα και τους επιβλητικούς πύργους, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της  UNESCO.

Τελειώνοντας αυτή  η εβδομάδα  ERASMUS+,  με λύπη αποχαιρετήσαμε μία τόσο κρύα χώρα με τόσο ζεστούς ανθρώπους, δίνοντας στους εαυτούς μας την υπόσχεση να επιστρέψουμε !