Αγωγή Υγείας: «Έφηβοι Ενεργοί Πολίτες»

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Αγωγής Υγείας  «Έφηβοι και ενεργοί πολίτες»  για το σχολικό έτος 2021-2022, ασχοληθήκαμε μαζί με τους  μαθητές/μαθήτριες της Β’ τάξης του 11 ΓΕΛ Πατρών, με το θέμα του εθελοντισμού, της ανοχής στο διαφορετικό, της ισότητας, των δικαιωμάτων των παιδιών και των προσφύγων.

Ξεκινήσαμε με ένα ερωτηματολόγιο και μία απόπειρα ορισμού του ενεργού πολίτη και  συνεχίσαμε με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο ακρογωνιαίος λίθος είναι φυσικά ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Από αυτή τη δήλωση και από τη διαβεβαίωση ότι όλοι είμαστε προικισμένοι με λογική συνείδηση, εκπορεύονται όλα τα δικαιώματα. Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό το καθεστώς δουλείας ή καταναγκαστικής εργασίας. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και δικαιούμαστε ισονομίας σε τυχούσα δίκη. Προστατεύεται η ελεύθερη μετακίνηση μέσα και έξω από τη χώρα μας, το δικαίωμα της εκπαίδευσης κ.α.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως με πηγή την Παγκόσμια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2009, σύμφωνα με την οποία ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά περιθωριοποιούνται και αδικούνται με διάφορους τρόπους.

Οι μαθητές / μαθήτριες πρότειναν τρόπους για την βελτίωση της ζωής των αστέγων και των προσφύγων, για Α.Μ.Ε.Α., για ανέργους και για θύματα εθισμού.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην έννοια και την έμπρακτη αξιοποίηση του εθελοντισμού ως ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθητοποίησης και προσφοράς. Μελετήθηκε το έργο εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και έγινε ιδιαίτερη σπουδή στις μορφές εθελοντισμού που μπορούν να προσφέρουν οι έφηβοι. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έγινε εκτενής αναφορά στο έργο ανθρώπων που με την «σκέψη τους και την δράση τους άλλαξαν τον κόσμο μας» όπως ο Μαχάτμα Γκάντι.

Το συμπέρασμα όμως είναι συντριπτικό μέσα στην απλότητα του. Είναι αναγκαία η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νεαρών πολιτών μας στα θέματα κοινωνικής προσφοράς και κοινωνικής συνείδησης. Σε κάθε παρόμοιο κάλεσμα οι μαθητές / μαθήτριες είναι πάντα πρόθυμοι να ανταποκριθούν και να συνεισφέρουν τα μέγιστα.