Αγωγή Υγείας «Έφηβοι Ενεργοί Πολίτες» τετραήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: « Έφηβοι Ενεργοί Πολίτες» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νεαρών μαθητών απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα του εθελοντισμού, της ανοχής απέναντι στο διαφορετικό αλλά και της προσφυγιάς , ειδικά όπως βιώνεται με τον τωρινό πόλεμο στην γειτονική Ουκρανία, η Β’ τάξη του Λυκείου μας ταξίδευσε για 4 μέρες στα Τρίκαλα, 6-9 Απριλίου 2022.
Η επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού έγινε με κριτήριο όχι μόνο το φυσικό κάλλος της πόλης και της γύρω περιοχής, αλλά και το κοινωνικό προφίλ και το ενδιαφέρον των δημοτών για τον συνάνθρωπο και τον τόπο.
Τετάρτη 6 Απριλίου, η εκδρομή ξεκίνησε με περιήγηση στην πόλη των Τρικάλων από το συνάδελφο Βασίλη Aδάμο, από το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων, σε μία κίνηση συνεργασίας των δύο σχολείων, με διαδρομή από το ονομαστό κάστρο, τα Βαρδούσια, το ιστορικό κέντρο, τα Μανάβικα και, τέλος , την βόλτα με το τραινάκι μέχρι τον πύργο Μουτσόπουλου, τον γνωστό πύργο των ξωτικών.
Η επόμενη μέρα ,Πέμπτη 7 Απριλίου, ήταν γεμάτη συγκινήσεις για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς, κατόπιν συμφωνίας με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Δομών και Μέριμνας, από την οποία είχε την τιμή να λάβει θερμή υποδοχή, ενημερωθήκαμε για το αξιέπαινο κοινωνικό έργο και ξεναγηθήκαμε στο κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το ξενώνα των αστέγων και τη δομής φιλοξενίας και επανένταξης κακοποιημένων γυναικών.
Μία συγκινητικά ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα. Ο σύλλογος Εθελοντών του δήμου, μαζί με τους έφηβους – μαθητές/μαθήτριες εθελοντές /ντριες του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων και την Μονάδα Εθελοντών Σαμαρειτών, σε ένδειξη ευχαριστίας προς τους μαθητές/μαθήτριές μας για την εθελοντική προσφορά τροφίμων και φαρμάκων για την αποστολή στους αναξιοπαθούντες του πολέμου της Ουκρανίας, οργάνωσε στο Μουσείο Τσιτσάνη κοινή μουσική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων από την τοπική εκπαιδευτική, πολιτική και δημόσια ζωή.
Την Παρασκευή, 8 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εξόρμηση στην λίμνη Πλαστήρα και την γύρω παραλίμνια περιοχή, όπως και περιήγηση στην περιοχή της Καλαμπάκας.
Το Σάββατο, 9 Απρίλη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μοναστήρια των Μετεώρων και να προσκυνήσουν την Μονή Αγίου Στεφάνου, μετά από σχετική ξενάγηση. Την εκδρομή ολοκλήρωσε επίσκεψη- ξενάγηση στην πόλη των Ιωαννίνων.
Κοινή παραδοχή όλων, ήταν μία εκπαιδευτική εκδρομή η οποία προσέφερε γνωριμία με μία πόλη με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, φιλοξενίας και αγάπης για το τόπο και τους ανθρώπους του, συνδυασμένη με εθελοντικό έργο και ώρες ευχάριστων κοινών εμπειριών καθηγητών και μαθητών/τριών.